E Shtunë 08:00-12:00 - E Dielë : Pushim

Hën - Pre 8.00 - 16.00

Telefononi +355 69 37 00 037

 

Aktivitete që ndihmojnë të menduarin pozitiv

Kavanozi i arritjes

Njohja e arritjeve personale dhe e arritjeve të të tjerëve ndihmon në ndërtimin e besimit dhe zhvendosjes së perspektivës. Gjatë gjithë javës, sfidoni familjen tuaj të pranojnë arritjet e të tjerëve duke i shkruar ato. Në fund të javës I lexoni ato si grup dhe ndani në krenari.

Kutia e shqetësimeve.

Mbajtja e shqetësimeve tona e bën të vështirë përqendrimin, pjesëmarrjen dhe shijimin e jetës. Dedikoni një kuti ose kavanoz të veçantë ku fëmijët mund të shkruajnë ose të t’i vizatojnë shqetësimet e tyre dhe t’i lënë ato në kuti. Kjo i ndihmon ata të ndahen mendërisht dhe fizikisht nga ato shqetësime në mënyrë që ata të përqëndrohen në gjërat e rëndësishme. Mos harroni të merrni kohë gjithashtu për të dekoruar kutinë ose kavanozin!

Udhëtim mendor.

Angazhoni imagjinatën tuaj dhe relaksoni shqisat tuaja ndërsa shkoni diku. Mbylli syte. Mendoni për vendin tuaj të preferuar. Çfarë e bën atë vend që ta doni? Si duket? Cfarë ere ka? Cili është kujtimi juaj i preferuar atje? Jepini kohë të gjithëve që të bëjnë udhëtimin e tyre dhe më pas ndani dhe diskutoni.

Rikthehu.

Kjo mund të bëhet në moment ose në një situatë problematike. Kur fëmija juaj thotë një thënie negative (P.sh. Vëllai im po më ngacmon) ndërhyn me fjalët “Pauzë – Kthehu”. Mësojeni fëmijën tuaj që kur të thoni “luaj” ata duhet të provojnë ta rithonë fjalën si diçka pozitive ose të dobishme (psh. Si mund ta veprojmë për më mirë? “

Pikniku i mirënjohjes.

Kjo është një paraqitje argëtuese e një loje klasike. Lojtari i parë fillon duke thënë “Unë po shkoj në një piknik dhe jam Mirënjohës për (diçka që fillon me shkronjën A)”. Lojtari tjetër përsërit frazën dhe shton diçka që fillon me B. Vazhdoni të luani derisa dikush nuk mund të kujtojë diçka. Filloni me shkronja të ndryshme ose luani me tema të ndryshme.

Unë jam, unë do të, unë mundem.

Një mënyrë argëtuese për të krijuar dhe praktikuar pohime. Pohimet përqendrohen në cilësitë pozitive dhe i ndihmojnë fëmijët të shohin vlerat e tyre. Plotësoni disa letra me fjali filluese, të tilla si: “Unë jam (një deklaratë se kush jeni). Unë do të (një deklaratë e vetëbesimit), unë mund të (një deklaratë për atë që mund të arrijhet).” Lojtarët marrin rradhën duke zgjedhur një letër dhe duke përfunduar fjalinë.

Comments are closed.